PRORAČUN PRIDOBIVA NA PODPORI

28. 11. 2012 – Na današnji seji Občinskega sveta občine Ljutomer smo ponovno obravnavali proračun za leto 2013.

Na tej drugi obravnavi je podporo za proračun izrazilo že 10 svetnikov: Danica Korošec, Ludvik Filipič, Anton Heric, Jože Heric, Aleš Lipovec,  Silvester Perko, Janez Vencelj, Janez Kardoš, Jože Panič in Anton Vrbnjak. Omenjena svetnica in svetniki so prisluhnili argumentom in se zavzeli za predlagane rešitve, za kar se jim zahvaljujem.

Verjamem, da bodo argumenti prevladali in da bo način dela, ki ga zagovarjamo (realne obljube, brez varčevanja na storitvah za občane, izvedeni projekti, strokovne rešitve, brez zadolževanja in s poudarkom na enakomernost razvoja), kmalu dobil še več podpore. Ne nazadnje predlog proračuna zagotavlja skoraj 5 milijonov EUR storitev in subvencij za občane ter več kot 12 milijonov investicij.

Na seji smo imeli razpravo, ki je ponovno pokazala na številne razlike v vsebini med podporniki predloga in tistimi, ki mu oporekajo. Posnetek bo kmalu objavljen in potem si lahko sami najbolje ustvarite vtis o tem.

Za lažjo predstavo o tem kaj vse je v proračunu, je spodaj na voljo vsebina, ki smo jo javno predstavili 11. novembra 2012 v Domu kulture.

Podrobno o predlaganih naložbah po krajevnih skupnostih (ceste, vodovodi, vrtec, šola, …) si lahko preberete od strani 31 naprej.

 

Po zadnji seji nam je nekaj svetnikov posredovalo dopolnila na predlagani proračun. Med temi je sicer mnogo zanimivih idej in veliko takih, ki bi si jih želeli. Vendar te ideje se seštejejo v vsaj 5 do 10 milijonov dodatnih investicij za katere nimamo denarja. Zato v letu 2013 raje izvajamo investicije, za katere imamo denar oziroma visoko sofinanciranje.

Namreč ne zdi se mi sprejemljivo, da na primer ukinemo sredstva za subvencije vrtca in druge transferje, zato, da na primer izgradimo novo mrliško vežico.

Pomembno pa je tudi, da so projekti, ki so vključeni v proračun, tako daleč pripravljeni, da se jih da v letu 2013 izvesti. Ideje, čeprav mikavne, ki pa še niso tako daleč pripravljene, ni smiselno vključevati v proračun. Predlagatelji dodatnih pobud pa so predlagali le ideje, ki jih je potrebno še dodelati. Vendar zato te ideje ostajajo zanimive za leto 2014.

Dodajam tudi pojasnila, ki smo jih pripravili na dodatne predloge enajstih svetnikov, ki nasprotujejo proračunu: